Nega plave kose


Kosa je, po mom mišljenju, nešto najlepše na jednoj ženi, odnosno, kosa je ono što najbolje opisuje neku ženu i zbog toga trošim najviše vremena i posvećujem najveću pažnju mojoj kosi i njenoj nezi. Nije uopšte lako da svaki dan imate savršeno urednu i zdravu kosu, kao što većina muškaraca na primer misli, a posebno je teško održavati farbanu ili plavu kosu. Moje pranje kose je poseban „ritual“ koji traje prilično dugo, a samo održavanje i ostali postupci su priče za sebe, pa ću vam ja sada razložiti u nekoliko koraka.


KOKOSOVO ILI MASLINOVO ULJE PRE PRANJA


Kako bi održale kosu dovoljno hidriranom, obavezno koristite kokosovo ili maslinovo ulje, nerafinisano je najbolje. Ja obično stavljam na celu kosu u tolikoj količini da mi kosa bude potpuno mokra od ulja. Prvo što ljudi pomisle kada im ovo kažem je „Kako ću oprati posle kosu od ulja? Biće masna“, ali verujte mi da je efekat potpuno suprotan. Ulje obično nanosim veče pre nego što operem kosu, da prenoćim sa uljem na glavi, i ujutru operem kosu, ili ukoliko nemam vremena da prenoćim, nanosim ga najkasnije pola sata pre pranja kose. Kada se ulje „stvrdne“ na kosi, i praktično dobijete "rezance" od kose, to je znak da je kosa upila veći deo.

Napomena: Ukoliko koristite kokosovo ulje prvi put, ono je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, tako da bi bilo dobro da ga zagrejete rukama ili u neku posudicu pre korišćenja.


ŠAMPON ZA HIDRIRANJE


Ukoliko ste koristili blanš sigurno vam je kosa suva tako da je, pored ulja, vrlo bitno da odaberete dobar šampon koji će hidrirati kosu. Ne želim ovim putem da vam namećem neki brend, bitno je da nađete onaj koji vama najviše odgovara. Po mom ličnom iskustvu, najbolji su oni koji su na bazi ulja i bilja. Obraćajte pažnju šta piše na etiketi i koji su najprirodniji.

Napomena: Uskoro ću napraviti poseban post o šamponima koje trenutno koristim i testiram.


SILVER ŠAMPON


U zavisnosti od boje koju želite da postignete i održavate, po vašoj potrebi, možete koristiti „ljubičaste“ ili „silver“ šampone, koji će ubijati žute tonove. Oni se ne koriste često s obzirom na veliku količinu „hemije“ koju sadrže, ja ih lično ne koristim s obzirom da volim zlatnu nijansu plave kose.


DOBRA MASKA I REGENERATOR ZA KOSU


Koliko je šampon bitan, toliko je i regenerator ili maska za kosu kako bi kosa izgledala „mirno“, mekano i kako bi se lakše oblikovala.


ČEŠALJ ZA KOSU


Vrlo je bitno imati kvalitetan češalj za kosu koji neće lomiti kosu. Ja lično koristim Macadamia „No tangle“ češalj kojeg možete koristiti i na mokru kosu, a pritom je neće lomiti, a suva kosa se neće naelektrisati kao što je to slučaj kod većine četki za kosu. Ono što ja praktikujem često je da, kada stavim masku za kosu, nanesem je od korena do vrhova, a onda iščešljam kosu i tako posle toga bude mekana.


SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD TOPLOTE


Pre sušenja kose, obavezno naneti sredstva za zaštitu od toplote, kao i pre peglanja kose ili bilo kakvog toplotnog tretiranja kose. S obzirom da je leto, pre izlaganja kose suncu obično nanesem sprej kako bi zaštitila od spoljne temperature i sunca, s obzirom da je plava kosa mnogo više podložna oštećenju od strane sunca u odnosu na ostale boje kose. Takođe, pre odlaska na more ili neko letovanje, ne zaboravite da nabavite i sprej za zaštitu kose od UV zračenja!



„KRISTALI“ I SPREJEVI ZA KOSU


Ulje za suve krajeve, takozvane kristale, nanesite nakon sušenja kose kako bi omekšali kosu i čuvali je od spoljnih faktora. Ne stavljajte na koren, jer ćete je tako izmastiti, a ukoliko ste često napolju, stavljajte svako jutro na krajeve. Takođe, ukoliko nemate kristale, kokosovo ili maslinovo ulje će pomoći u vrlo malim količinama.



SREDSTVA ZA RAŠČEŠLJAVANJE


Budite svesni da ćete kosu oštetiti blanširanjem, a koliko god je negovali nakon toga, ona će se nakon blanširanja konstantno MRSITI. Umršena kosa je najveći neprijatelj kose jer se tako lomi dodatno pa su zbog toga neophodna sredstva za raščešljavanje kose. Konkretno koristim Garnier Gliss Hair Repair sprejeve i budite svesni da vam oni NEĆE oporaviti kosu, ali će znatno sprečiti njeno lomljenje, što je vrlo bitno.



Ovo su neki od mojih saveta za negovanje plave kose, ukoliko imate neke predloge i neke vaše savete, iz vaših ličnih iskustava, pišite mi na mojim društvenim mrežama, između ostalog i na mom instagram profilu – milica.peric.



Ljubim vas i pozdravljam do sledećeg čitanja,
Milica

Нема коментара:

Milica Peric. Омогућава Blogger.